[QUOTE]Originally posted by _Schalks_:
[qb] Hier staat ook meer informatie:

http://www.beeldrijk.org/cat/Fiscaliteiten/Zelfstandigenaftrek/49

Het belang hiervan

Een aftrekpost op je belastbaar inkomen betekent dat je belastingaanslag lager zal zijn. De zelfstandigenaftrek is een nogal forse aftrekpost. Je belastingaanslag kan tussen de ? 2.000 en ? 4.000 lager worden wanneer je hem kunt toepassen.

Het belang is vaak groter omdat het belastbaar inkomen in allerlei inkomensafhankelijke regelingen wordt gebruikt. Verlaging van het inkomen leidt dan ook nog eens tot lagere premies of hogere subsidies. Het gaat hier om:

premie zorgverzekering
kinderopvangtoeslag
huurtoeslag
zorgtoeslag
uitstel van terugbetaling studiefinanciering
gesubsidieerde rechtsbijstand
======================

Iets lichtere eis voor startende ondernemers

Het hierboven onder 2 gegeven criterium (meer dan 50% tijdsbesteding aan de onderneming) geldt niet voor starters. Een starter die weliswaar meer dan 1.225 uren aannemelijk in de onderneming heeft besteed, terwijl die daarnaast nog eens bijvoorbeeld 1.300 uren in loondienst is geweest, krijgt dus toch zelfstandigenaftrek. In de praktijk is de bewijslast in zo'n geval erg zwaar. Ook al is het vereiste lichter; het belang van een goede urenadministratie is alleen maar n?g groter.

Startersaftrek

In de eerste vijf jaren van de onderneming, kun je een extra aftrek krijgen wanneer je minstens en aannemelijk 1.225 uren besteed hebt aan het drijven van de onderneming. Deze aftrekpost kun je in die vijf jaren maximaal drie maal toepassen.

In 2006 geldt voor de startersaftrek een bedrag van ? 1.987.
==================

En een BTW nummer krijg je volgens mij ook alleen als je als onderneming wordt aangemerkt. Maar dit is allemaal heel vaag geregeld, en vaak kijkt de belasting achteraf of je als zelfstandige wordt aangemerkt. Wat betreft de uren, de belastingdienst zet op haar site ook dat een ondernemer meer uren maakt, dan een werknemer. Als je dan een deeltijd baan hebt van 3 dagen, is het logisch dat je ook drie dagen voor jezelf werkt, en dan 10 - 12 uur per dag . [/qb][/QUOTE]Kan hier weinig aan toevoegen, uiteindelijk is dus het inderdaad van belang dat je een goede urenregistratie kan overleggen.

Overigens kun je als bijverdiener ook een BTW-nummer krijgen, de verstrekking van een BTW-nummer wilt niet zeggen dat je voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt gezien.
Hier zijn andere criteria voor van toepassing zoals ondermeer het bedoelde urencriterium.

Een BTW-nummer kan al worden uitgereikt bij deelneming aan het economisch verkeer, en dat is natuurlijk bij een bijverdiener ook het geval.

Iemand die zich aanmeld bij de BD als starter zal ook over het algemeen een BTW-nummer krijgen uitgereikt, ongeacht ofdat voor de inkomstenbelasting nog niet duidelijk is ofdat men hier wel of niet als ondernemer wordt aangemerkt.
Dit wordt door andere eisen en omstandigheden bepaald dan de eis om voor een BTW-nummer in aanmerking te komen.

Dus weet dat verstrekking van een BTW-nummer nog niet wil zeggen dat je voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt aangemerkt.

grz.

Ted.