Ten aanzien van de zg. VAR-verklaring het volgende:Een dergelijke verklaring wordt afgegeven door de BD als blijkt dat je inderdaad ondernemer of freelancer bent, daar bij wordt gekeken ofdat je meerdere opdrachtgevers hebt (in ieder geval 3),minimaal 700 of meer uren per jaar in je onderneming werkzaam bent, investeert in je onderneming etc. etc.
Deze verklaring wordt men name veelal aangevraagd door zg. ZZP'ers.(veelal in de bouw en installatiesector maar kan ook voor andere branche van toepassing zijn)
Indien men over een dergelijke verklaring beschikt heeft de opdrachtgever een indicatie dat degene waaraan hij de opdracht tot uitvoeren heeft gegeven (in dit geval dus de ZZP'er die de VAR-verklaring moet overleggen)ondernemer is en de opdrachtgever dus niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het feit dat de ZZP'er maar een opdrachtgever heeft, in dat geval kan de opdrachtgever opdraaien voor het gegeven dat de ZZP'er gedurende de tijd van de opdracht niet zelfstandig is maar in loondienst en er dus loonbelasting en sociale lasten dient te worden afgedragen door de opdrachtgever.

Overigens is een dergelijke verklaring niet geheel waterdicht want de belastingdienst kan altijd als blijkt bij nadere kontrole dat de VAR-verklaring ten onrechte is afgegeven deze met terugwerkende kracht weer intrekken, Tja, leuker kunnen wij het niet maken zullen we maar stellen.

Overigens is afgifte van een VAR-verklaring voor een webmaster ook mogelijk indien men voldoet aan ondermeer de eerder gestelde eisen (er zijn er nog een paar maar die zal ik jullie voor het moment besparen)
Wel is zo als je een dergelijke verklaring kan verkrijgen dat aanvragen geen probleem is.
Er is een speciale inspectie voor verantwoordelijk welke gevestigd is in Winterswijk.

Overigens heeft een VAR-verklaring in beginsel niets van doen met de BTW waar het eigenlijk in de bedoelde Mail van het sexyworld team omgaat.

Wat is er eigenlijk aan de hand:omdat de internetbranche in zijn geheel voor de BD nu eenmaal een vrij nieuw en onbekend gegeven is (men loopt hier nu eenmaal wat achter de maatschappelijke en economische ontwikkeling aan)tracht men deze branche in te passen in de gebruikelijke regelwetgeving.
Daarom heeft men gesteld bij de uitbetaalde partij dat indien men uitbetaald en er is geen BTW-nummer bekend van ontvanger men dient uit te betalen zonder de BTW, deze BTW dient door de uitbetalende partij direkt te worden voldaan aan de BD.Dus beschik je over een BTW nummer dan krijg je meestal uitbetaald met BTW, indien dit niet het geval is dan zonder (Overigens zijn er ook weer uitbetalende partijen die dit niet toepassen en gewoon de BTW wel uitbetalen ofdat er nu wel of geen BTW-nummer bekend is, dit wordt veelal veroorzaakt door het feit dat de inspecties regionaal werken en er tussen deze verschillen kunnen optreden, het zou niet moeten maar het is nu eenmaal zo)
Dan kan aardige verschillen van mening opleveren,
maar helaas is de fiscale regelwetgeving in de E-branche nog niet uitgekristaliseerd (zoals men dat zo mooi noemt)

Beschik je dus over een BTW-nummer dan ontvang je de uitbetaling met BTW, maak je niet blij want een gedeelte zul je immers (na aftrek van de BTW welke in de door je betaalde kosten is inbegrepen) weer mogen afdragen aan de BD.

Het verkrijgen van een BTW-nummer is overigens geen probleem, hier zijn veel minder eisen aan gesteld als het feit dat je als ondernemer door de BD wordt geaccepteerd.
Dat betekent dat indien je b.v. maar 5000 tot 6000 euro omzet maakt op jaarbasis (Tja we moeten allemaal ergens starten)je voor de belastingdienst geen ondernemer bent maar wel een BTW nummer kan verkrijgen.
Hier kan een voordeel inzitten , want als je immers per saldo niet meer dan ongeveer 1100,00 euro op jaarbasis schuldig bent aan af te dragen BTW hoef je deze niet af te dragen in het kader van de ZG. Kleine Ondernemers Regeling, je moet dan wel dit voordeel bij je inkomen tellen, maar je kan hier dan toch nog netto 2/3 tot 1/2 overhouden van het BTW bedrag afhankelijk van het percentage voor de inkomstenbelasting waarover wordt afgerekend,misschien toch een optie voor de starters en "bijverdieners"onder de webmasters.
Indien je hier vragen over hebt dan wil ik ze graag beantwoorden.

Het is een heel verhaal maar uiteindelijk hoop ik dat het duidelijk is: Dus een BTW-nummer dan ontvang je met BTW, geen BTW nummer dan veelal een uitbetaling zonder BTW.

De VAR-verklaring heeft met de uitbetaling van BTW in dit geval in beginsel niets van doen.

Mochten er vragen zijn dan verneem ik het graag.

Grz.

Ted Maton