Betreft vragen YaYoh, Daar gaan we:indien je werkeloos bent en bijverdiend ben dan op je hoede, immers bijverdiensten dien je op te geven aan de instantie die je uitkering regelt, dit kun je veelal doen op het zg. werkbriefje wat je elke maand braafjes moet inleveren.Overigens loop je de kans dat (en dat is nu weer echt Nederland) er verschillend op beoordeeld wordt.Er zijn bedrijfsverenigingen die de winst die je maakt in mindering brengen op de uitkering, andere menen dat de uren die je maakt met je bijverdiensten in mindering dienen te worden gebracht, met als risico dat als je dus veel uren maakt maar weinig verdiend je flink gekort wordt op je uitkering terwijl de verdiensten dit niet opvangen.

Ik kan niet opmaken ofdat je 1000 euro per maand bijverdiend of per jaar.
Als dit per jaar zou zijn, dan is het maar de vraag ofdat je dit als bijverdiensten moet beschouwen, immers naast de inkomsten zijn er dan ook nog de kosten van b.v. je apparatuur en dataverkeer, in dit geval zou je het moeten aanmerken als hobby en geen bijverdiensten of onderneming.
Indien dit bedrag per maand wordt verdiend is het een ander verhaal.

Allereerst is het zo dat je voor de belastingdienst niet zomaar ondernemer bent, zelfs als je een BTW-nummer hebt gekregen wil dat nog niet zeggen dat je een ondernemer bent.
Dat komt omdat er voor de inkomstenbelastingen andere eisen zijn voor het te worden aangemerkt als ondernemer als voor de BTW.
Veelal zullen de inkomsten van "de bijverdieners"door de belastingdienst worden aangemerkt als bijverdiensten en geen inkomsten uit onderneming.
Dit betekent niet dat je de kosten welke het bijverdienen met zich meebrengt niet mag aftrekken.
Dit is een misverstand, je mag terdege wel kosten van dataverkeer, hulpmiddelen etc. in mindering brengen met het in acht nemen van de boekhoudkundige en fiscale regels hieromheen.
Je mag b.v. niet een nieuw aangeschafte P.C. met een waarde boven de 455,00 euro in een jaar afschrijven, hier staat drie jaar voor.

Om deze kosten te bewijzen moet je dit natuurlijk wel bijhouden, dus bewaar al je bonnen en rekeningen goed, voeg aan het einde van het jaar een overzicht van alle kosten en opbrengsten bij of laat een beperkte balans en resultatenrekening opmaken door derden, bij een kleine administratie zullen die kosten wel meevallen.
Let wel, bij wat hogere inkomsten is het verstandig om b.v. een keer per kwartaal voor jezelf eens een berekening te maken, dan heb je wat inzicht in de cijfers en kun je verrassingen aan het einde van het jaar voorkomen.
Ofdat je dus een ondernemer bent of als bijverdiensten wordt aangemerkt, je moet de gegevens administrateren als bewijs naar de belastingdienst toe.

Voor wat de controle door de belastingdienst betreft kunnen we duidelijk zijn, vrijwel alle uitbetalingen en ontvangsten lopen via bankverkeer. Deze gegevens liggen vast en zijn voor de belastingdienst dus een direkt gegeven.
Anderzijds is het zo dat de belastingdienst nu eenmaal in zijn algemeenheid wat trager reageert op nieuwe ontwikkelingen.
Naar wij weten heeft men wel het voornemen de uitbetalingen door de providers eens onder de loep te nemen.
De reden hiervan is dat men nu door heeft dat hier een aardige geldstroom richting derden en particulieren gaat terwijl de indruk bestaat dat een gedeelte van degene die dit ontvangen het niet opgegeven.
Voor zover wij weten is het de bedoeling dat zowel de inspectie Breda en Rotterdam het voornemen hebben om een boekencontrole te gaan instellen bij een aantal providers.
Het mag wel duidelijk zijn dat dit schieten voor open doel zal zijn.
Immers de providers voeren vrijwel allemaal een keurige boekhouding en alle uitbetalingen zijn met naam en adres (veelal d.m.v. een zg. creditnota) in de boekhouding opgenomen.
Overigens denk ik niet dat wij bang hoeven te zijn voor een zg. heksenjacht, anderzijds kan er natuurlijk wel (indien een dergelijke kontrole extra geld zal opleveren)wat meer belangstelling ontstaan bij de BD voor dit zoort kontroles.

De verantwoording voor wel of niet opgeven blijft bij de belastingplichtige, en het is nu eenmaal zo dat je wettelijk verplicht bent dit aan te geven bij de belastingdienst, de gevolgen van het niet aangeven (de boetes voor het opzettelijk niet aangeven van inkomsten kunnen oplopen van 75 en 100% van de eventueel te betalen belastingen)zijn dan ook het risico wat men neemt.

Vergeet niet dat een kontrole soms pas na een aantal jaren kan worden uitgevoerd,en dat de heren van de BD je dan toch wel weten te vinden.

Papier is nu eenmaal geduldig en een bedrijfsadministratie moet 7 jaar worden bewaart.

Ieder doet het op zijn eigen manier en eenieder moet voor zich zelf de afweging maken.

Mochten er nog vragen zijn dan verneem ik het graag.