Nee hoor. Ook als je geen eigen bedrijf hebt, mag je alle kosten die je maakt om een extra inkomen ter verwerven, aftrekken van je inkomsten voor de belastingen.

Dus hostingkosten, promotiekosten, de afschrijving van een computer, software, kantoorkosten, advieskosten (van je boekhouder), de extra kosten van de plek van waaruit je je inkomsten verwerft (extra electra, inrichting zoals een bureau of computermeubel, verwarming etc. etc.).

Ook bijv. de kosten van het bezoeken van 'vak'-gerelateerde beurzen, inclusief de daarbij behorende reiskosten, en 90% van de verblijfkosten, zoals een lekkere lunch horen daarbij.

Het is dus een kwestie van goed opletten welke kosten eventueel te maken hebben met jouw extra bron van inkomsten... Zolang het maar in alle redelijkheid verband houdt met je werkzaamheden zijn de kosten aftrekbaar.

Als je dan na aftrek van alle kosten het zelfs nog voor elkaar krijgt om verlies zou maken, dan is dat verlies gewoon fiscaal aftrekbaar van je normale inkomen...

Waarom zou je dan nog een eigen bedrijf beginnen?
Allereerst omdat je als particulier geen BTW mag verrekenen. Jouw nieuwe computer kost bijv. 1500 Euro + 19% BTW = 1785 Euro. Voor een particulier zijn de kosten 1785 Euro, waarvan hij uiteindelijk (bijv.) 40% terugkrijgt van de fiscus, ofwel 714 Euro.

Als bedrijf mag je allereerst de BTW ad. 285 Euro terugvragen van, of verrekenen met de fiscus. Die heb je dus alweer binnen. Daarnaast krijg je nog een keer (bijv.) 40% terug over het netto aankoopbedrag van 1500 euro, en dat is 600 Euro. In totaal krijg je dan dus 885 Euro 'terug'.

Een nieuwe computer van 1785 Euro kost dan netto nog maar net iets meer dan de helft...., nl. 900 Euro.

Verder kun je als particulier geen gebruik maken van allerlei leuke fiscale regelingen voor zelfstandige ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek, de BTW regeling voor kleine ondernemers (zeer interessant voor de meeste kleine promotors!!!!!!! Zie http://www.belastingdienst.nl/9229250/starters/inhoud/5a6b2b3.htm) en nog diverse andere dingen.

Zie vooral het artikel van de belastingdienst!!!

De keuze is uiteraard aan jezelf. Als bedrijf heb je bepaalde verplichtingen aan het bijhouden van administratie, maar in de praktijk levert dit vaak meer op dan wanneer je particulier bent.

Wil je die sores niet aan je hoofd hebben dan nog zijn alle kosten die je maakt gewoon fiscaal aftrekbaar.

De reden overigens dat sponsors geen BTW mogen uitbetalen aan particulieren, maar rechtstreeks moeten verrekenen met de fiscus, is het feit dat particulieren niet beschikken over een zogenaamd BTW nummer, en dus niet zelf de aan hun uitbetaalde BTW zullen afdragen aan de fiscus.

Vandaar dat de fiscale wetgeving bepaalt dat de uitbetalende sponsor dit rechtstreeks met de fiscus moet afrekenen.

Nu weer even helemaal terug naar de originele topic.....

Het wel zo dat een sponsor een administratie moet bijhouden, waarin ook de namen en adressen van particulieren voorkomen aan wie uitbetalingen worden gedaan. Maar de fiscus verplicht (nog) niet tot het jaarlijks bijvoegen van een lijst met namen, adressen en bedragen...

Maar het kan gebeuren dat de fiscus jouw naam tegenkomt bij een belastingcontrole bij een sponsor. Vaak wordt daar geen opvolging aan gegeven, maar het kan dus gebeuren dat als jij geen inkomsten hebt opgegeven, de fiscus alsnog komt met een nare verrassing...

Dus ben verstandig, en bewaar alle bonnetjes en rekeningen die op je bijverdiensten betrekking hebben. Als je creatief genoeg bent zul je merken dat je aan het eind van het jaar niets hebt verdient..., misschien nog wel verlies hebt geleden omdat je perse iemand in Monaco moest bezoeken die een hele interessante promotiedeal voor je had...

Als iemand nog vragen heeft over deze topic, feel free om mij een berichtje te sturen op mijn ICQ # 144985900 of 136343051