Maar Ted, geen enkele afnemer van diensten zal ooit die BTW willen betalen want volgens hun hoeft dit ook niet. Het is toch ook bijna onmogelijk om dit te doen? Stel je wordt betaald per klik. Moet je dan al je kliks gaan filteren en zien hoeveel je per land hebt verdiend en hier allemaal aparte facturen voor schrijven?
Zal het proberen simpel uit te leggen, weet verder dat je goed moet vastleggen hoe je omzet tot stand komt, dus wat voor dienst lever je en waarvoor wordt je betaald, van belang is ook hoe dat de partij waar je van ontvangt dit aan je kenbaar maakt. Ik weet uit ervaring dat dit zich kan strekken van een volledige factuur waarop netjes per land en per bedrag het is uitgesplitst tot een simpele betaling afkomstig uit een exotisch oord. Die laatste zijn natuurlijk de lastigste, vergeet niet dat het feit dat de betaling vanuit buiten de EU komt niet wil zeggen dat er geen sprake is van verdiensten verworven van particulieren binnen de EU. De bewijslast om duidelijk te maken dat in inzake een dergelijke betaling dit niet het geval is ligt bij jou en niet bij de inspecteur. Die hoeft alleen maar te stellen, laat maar zien hoe deze omzet tot stand is gekomen. Daarom is het altijd belangrijk om ook vast te leggen van of via welke website je omzet tot stand is gekomen, dus goed bewaren waar je bent aangemeld, wat je ervoor krijgt betaald etc., statistieken bewaren is ook aan te bevelen. Uiteraard ook gegevens van je eventuele eigen websites, ik weet het vergt administratie maar tevens bewijslast.
Neem maar van mij aan als je een betaling buiten de EU ontvangt en je kunt op geen enkele wijze weerleggen van welke site of land dit afkomstig is en een inspecteur stelt dan gewoon simpel , dan is deze omzet voor mij belaste omzet aan particulieren binnen de EU dat de gang naar de rechter om dit aan te vechten een verloren zaak is. Krijg je b.v. betalingen uit de USA en kun je aantonen van of via welke website dit afkomstig is( en het zijn websites buiten de EU) dan zal een inspecteur dit veelal voldoende bewijslast vinden. Heb je echter alleen een bankbetaling uit een exotisch oord en kun je niets overleggen dan sta je zwak. Een veelgemaakte foute veronderstelling is dat dit voldoende is om dit als omzet buiten EU aan te geven.
Dat is geenzins voor de belastingdienst, er zijn nu eenmaal creatieve geesten (en dat is niet alleen in de adultbranche) die zo de indruk wekken dat de betaling inzake sites buiten de EU zijn terwijl de praktijk soms anders is..Weet dat betalingen ontvangen voor het promoten of andere vormen van uitbetaling wegens sites binnen de EU veelal leiden tot belaste omzet voor de BTW.
Immers de ondernemer binnen NL en de diensten uiteindelijk geleverd aan particulieren binnen EU is BTW belast.
Dat is ook logisch, anders zou men zo wel heel makkelijk de eventueel verschuldigde omzetbelasting kunnen omzeilen.
Ik geef verder toe dat er ook nog de nodige uitzonderingen op deze regel kunnen bestaan, maar dat is soms ook weer afhankelijk van hoe de uitbetalende partij zijn zaken fiscaal heeft geregeld, grotere partijen kunnen weer kiezen voor een vestiging binnen een land van binnen de EU met het voor hun gunstigste Btw-tarief, en soms is er ook sprake van een speciale regeling met de belastingdienst.
Daarnaast kan meespelen, is de uitbetalende partij eigenlijk uitsluitend een betalingssysteem buiten de EU of vormt deze zelf ook nog een echte schakel in het dienstenproces.
Er zijn nog al wat variaties dus mogelijk, om het simpel te maken.
Advies is om zoveel mogelijk vast te leggen omtrent je tot standkoming van je omzet, en bij twijfel overleg tijdig met je adviseur.
Onze branche is niet altijd te "vangen"in de standaardregels.
Weet verder dat de feiten en omstandigheden en de te overleggen bewijslast een voor je gunstig of ongunstig verloop van een eventueel boekenonderzoek kan geven.
De belastingdienst heeft er geen boodschap aan dat dit moeilijk voor je is in sommige gevallen, die wil gewoon precies van je zien hoe de verdiensten tot stand zijn gekomen.