Even naar aanleiding van http://adultwebmaster.nl/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=183684&page=16 een los topic aangemaakt.

Mijn punt daarin is het volgende. Ik draag BTW af en wanneer een sponsor niet betaalt, schiet ik dus effectief de BTW voor. Naast het missen van de inkomsten heb ik dus een negatieve cashflow. Als de sponsor uiteindelijk een keertje betaalt dan wordt die cashflow niet gecompenseerd.

De tegenwerpingen die er genoemd zijn in het bovengenoemde topic waren:

1) gebruik het kasstelsel voor je BTW

Mijns inziens is dit (in ieder geval in mijn situatie) niet toegestaan. Het kasstelsel is bedoeld voor bedrijven die diensten aan consumenten leveren. Veelal betreft het hier ook nog beroepen waar je contant betaalt en geen kassa bij je hebt, zoals glazenwasser, marktkoopman of rijinstructeur.

http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/belastingen/omzetbelasting/kasstelsel-factuurstelsel.htm


2) draag je BTW gewoon af op datum waarop het geld op je rekening komt en trek het in de aangifte van het vierde kwartaal recht.

Dat zou kunnen (mits het inkomsten vanuit NL zijn en ze redelijk stabiel zijn). Maar in het geval van een erg laat betalende sponsor lost het niets op. Want je moet dan toch aan het eind van het jaar die nog niet afgedragen maar wel gefactureerde BTW in je rechttrek actie meenemen. Dus misschien stel je je cash flow issues een beetje uit, maar je neemt ze niet weg. Pas als de sponsor failliet gaat ("wanneer zeker is dat de factuur niet betaald gaat worden") kan je je BTW terugvragen.

Zie ook http://financieel.infonu.nl/administratie/32093-btw-terugvragen-als-klant-niet-betaalt.html